News

Check out market updates

Какво е важно да знаем за панелното строителство?

У нас близо 2 000 000 българи живеят в панелни блокове построени в началото на 60-те до края на 90-те години. Това са 20 000 жилищни сгради и около 700 000 апартамента. Панелните сгради представляват 25 % сградния фонд на страната.

Те са оразмерени на висока степен на земетръс – 9-а степен, защото много части от България, като София например са сеизмични зони.

За срока на годност може да срещнете различната информация, която варира от 50 до 100 години, като това ме означава, че след този срок сградите ще бъдат негодни за експлоатация. И тъй като 95% от жилищата са частна собственост е задължение на собствениците на имотите да извършат нужното обследване и взимането на необходимите мерки за удължаването на живота на панелните сгради.

Предимствата на панелното строителството са големите междублокови

пространства и зелени площи, възможността за свободно паркиране, изложението на имотите, както и благоприятното разпределение.

Апартаментите  биват четири вида:

-гарсониера: представляваща кухня, стая, коридор и баня с тоалетна, по-често имат и балкон/тераса. Застроената им площ е между 40 – 48 м2.

– двустаен апартамент: представляващ отделна кухня, две стаи, баня с тоалетна, коридор, един или два балкона/тераси. Застроената им площ варира от 58 – 68 м2.

– тристаен апартамент състоящ се от: кухня, три стаи с или без преход, баня с тоалетна, отделна тоалетна, две тераси/балкона. Чистата квадратура на такъв тип апартамент е  между 76 – 92 м2.

– четиристаен апартамент, който разполага с кухня, хол, три спални, баня с тоалетна, отделна тоалетна и два или три балкона. Застроената площ е около 110 м2.